Why Portugal

Den danske musikscene har mange ligheder med den portugisiske, mener Jorge Bizarro fra den portugisiske musikplatform Why Portugal, der for første gang lagde vejen forbi Danmark og SPOT Festival.

Af Christian Bjerggaard Jørgensen

For den brede skare er den portugisiske musikscene måske relativt ukendt territorie. Det har en række repræsentanter fra musikbranchen i Portugal imidlertid sat sig for at lave om på med den digitale udvekslingsplatform Why Portugal, der blev stiftet sidste år af blandt andre AMAEI (uafhængig musiksammenslutning) og MFF Portugal (Music Managers Forum). Her kan man finde hele det musikalske økosystem inklusiv bands, festivaler, studier, spillesteder m.fl. samlet på ét sted.

”Ideen bag er at skabe international opmærksomhed om portugisisk musik. Traditionelt set bliver Portugal betragtet som hjemsted for fado (traditionel portugisisk musik, red.), men vi vil vise folk, at vi har mere end det i Portugal,” fortæller Jorge Bizarro, der foruden Why Portugal er manager og leder af AMAEI. Han tøver ikke med at erklære den portugisiske musikscene i et stadie præget af ”kæmpe kreativitet ”og talent.

Why Portugal skal dog ikke kun promovere bands. Sammenslutningen vil showcase alle dele af den portugisiske musikbranche, og det sker også gennem udsendelse af delegationer til internationale musikbegivenheder.

Nye forbindelser på SPOT
Why Portugal arbejder frem mod den hollandske festival Eurosonic, der i 2017 har landefokus på Portugal. Besøget på SPOT Festival er en del af forberedelsen, hvor målet er at knytte forbindelser og partnerskaber med branchefolk fra andre lande.

”Vi vidste, at her er mange mennesker fra branchen, ikke bare Danmark men hele den nordlige region og Tyskland, Schweiz og så videre, og vi vidste, at det var et godt sted at komme og præsentere os og skabe opmærksomhed,” siger Jorge Bizarro, der kun har ros til overs for afviklingen af festivalen.

unnamed (2)”Fremragende faciliteter. Alt er gået godt. Tingene er så koncentrerede, at det er meget nemt at komme i kontakt med dem, man leder efter, modsat andre konferencer, hvor tingene ligger i forskellige dele af byen. Spillestederne er også rigtig godt placeret. I går var jeg hele turen rundt.”

Besøget har givet nye kontakter i lande som Danmark, Schweitz, Slovenien og Tyskland, fortæller Jorge Bizarro, der foruden det officielle arbejde med Why Portugal håber på personligt at kunne arrangere en nordisk musikaften i Lissabon i fremtiden. Portugal har nemlig mere til fælles med Skandinavien, end vi tror.

Farvet af Atlanten
Portugal har med sine 10 millioner indbyggere et relativt beskedent befolkningstal ligesom Danmark, og i begge landes tales engelsk på et højt niveau. Derudover er Portugal i højere grad influeret af USA og England end landets sydlige naboer, påpeger Jorge Bizarro.

”Folk har en tendens til at slå os sammen med de sydlige lande, og vi er et sydligt land, men vi er meget forskellige fra Spanien, Italien og Grækenland. Det er mediterranske lande, mens vi ligger ud mod Atlanterhavet,” siger han og uddyber.

”Vi har vores egen gamle portugisiske kultur, og så har vi mange indflydelser fra Afrika, fra Brasilien og fra Atlanten, fra England og Amerika, hvilket jeg også tror er tilfældet her. Så der nogle ligheder.”

Vurderingen lyder, at visse portugisiske artister ville kunne få succes i f.eks. Danmark, ligesom det også gælder den anden vej rundt.

”I går så jeg koncerten med The Entrepreneurs. Virkelig gode. Jeg var forbløffet. Meget god koncert. De kunne nemt spille i Portugal. Og vi har også den type bands,” beretter Jorge Bizarro.


Fakta – Portugisiske bands/artister med internationale karrierer:
The Legendary Tiger Man
Buraka Som Sistema
Richie Campbell,
Frankie Chavez
Moonspell
Throes + The Shine
Sam Alone & the Gravediggers.